Topraklama tesisi, birbirlerine iletken olarak bağlanan ve sınırlı bir alan içinde bulunan topraklayıcılar ya da aynı görevi yapan (boyasız direk ayakları, zırhlar ve metal kablo kılıfları gibi) metal parçalar ve topraklama iletkenlerinin tümüdür.
Topraklama Ölçümü Nedir?
Tesis veya işletme içerisinde bulunan elektrikle çalışan ekipmanların (jeneratör, transformatör, motor, kesici, ayırıcı, dağıtım panosu, makine ve prizler gibi son kullanıcı noktaları vb.) aktif olmayan yani gerilim altında olmayan metal kısımlarının olası kısa devre ihtimaline karşı iletken vasıtasıyla toprakla birleştirilmesi işlemine topraklama, yetkili kuruluşlar tarafından ilgili standart ve yönetmelikler doğrultusunda periyodik olarak tesisatın uygunluğunun denetlenmesi işlemine ise topraklama ölçümü denir.
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Madde 10-a gereğince, her topraklama tesisi kullanıcı tarafından işletmeye alınmadan önce, montaj ve tesis aşamasında periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Topraklama ölçümü, tesisin veya işletmenin durumuna göre elektriksel test cihazı veya diğer adıyla megger ile iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlar;
Topraklama Çubuğu Kullanmaksızın Gerçekleştirilen Topraklama Ölçümü
Elektriksel test cihazı veya megger ilgili ölçüm kademesine getirildikten sonra faz, nötr ve topraklama kabloları terminallere bağlanır. Priz ve/veya pano içerisinden faz ve nötr kabloları problar vasıtası ile cihazın 220V AC gerilim görmesi sağlanır. Akabinde topraklama kablosu da prob/kıskaç vasıtası ile ölçümü gerçekleştirilecek noktaya gelecek şekilde ayarlanır.
Ardından elektriksel test cihazı veya meğer üzerinden test tuşuna basarak topraklama ölçümü gerçekleştirilir, ekranda topraklama ölçümü değeri görülür ve uygunluğu değerlendirilir.
Kazıklı Yöntem Kullanılarak Gerçekleştirilen Topraklama Ölçümü
Elektriksel test cihazı veya megger ilgili ölçüm kademesine getirildikten sonra topraklama ölçümünden en kesin sonuç almak için ortada bulunacak kazığın uzak noktada bulunacak kazıktan %62 lik bir uzaklıkla olması gerekmektedir. Ayrıca kazıklar düz bir hat oluşturmalı ve karşılıklı kuplajı önlemek için kablolar birbirinden ayrılmalıdır. Cihazın faz ve nötr uçları kablolar vasıtası ile bağlanır ve topraklama kablosu da prob/kıskaç vasıtası ile ölçümü gerçekleştirilecek noktaya gelecek şekilde ayarlanır.
Ardından elektriksel test cihazı veya meğer üzerinden test tuşuna basarak topraklama ölçümü gerçekleştirilir, ekranda topraklama ölçümü değeri görülür ve uygunluğu değerlendirilir.
Gerçekleştirilen her iki yöntemde de elde edilen topraklama ölçümü değerlerinin uygunluğunun değerlendirilmesini sonraki blog yazılarımızda paylaşacağız.
Topraklama ölçümü hizmeti ve diğer tüm elektriksel ve mekanik teknik hizmetlerimiz ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için www.asisttech.com.tr sitemizi inceleyebilir ve detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili Hizmetler
Periyodik Kontrol ve İş Hijyeni Ölçümü Hizmetleri Elektriksel Ölçüm ve Kontroller Topraklama ÖlçümüSon Blog Yazıları